Chapped lips ? Worry No More !

15:53:00




APA ITU CHAPPED LIPS ?( BIBIR MEREKAH )

Ia adalah keadaan dimana bibir kita tersangatlah kering dan mengelupas . Ia juga disebabkan bibir kita tak dapat moisture yang secukupnya .Bibir jugak kerap kering sebab lapisan minyak yang dikeluarkan naturally oleh badan kita telah berkurangan.

SIMPTOM CHAPPED LIPS 

Bibir kering, merekah, mengelupas, pedih and tangan korang gatal nak peel yang megelupas tu. Bagi yang extremely dry, EXTREMELY DRY , bila korang stretch bibir korang (like time apply lipstick or time senyum) dia akan merekah lagi teruk yang selalunye kalau kita gatal pergi cabut for sure dia akan berdarah then ada kesan kat bibir. Bila pakai lipstick pun patchy and uneven.

Oleh itu sebaik baiknya jangan cabut tapi exfoliate secara lembut . Kalau kita exfoliate, yang lapisan merekah tu akan tertanggal tanpa luka . Lagi best, bibir pun tak luka, pakai lipstik pun cantik je. Aku ada habit yang suka cabut chapped lips ni sampai ada yang berdarah. Tak elok sebenarnya tapi bak pepatah cikgu English aku , Bad Habit Dies Hard . Habit ini still ada sampai hari ini.

You Might Also Like

2 comments

  1. owh..nice. Tak pernah tahu pun. dulu guna ubat gigi..tapi sakit..burnin.. thanks btw :)

    ReplyDelete

thanks for stopping by- I love reading your comments! I'll always reply so check back in a few days if you've asked me any questions x

Popular Posts

Recent Posts