Cure untuk Penghidap Psoriasis (Apa itu Psoriasis?)

12:00:00


There's no cure for Psoriasis BUT it can be controllable by using the right medication .

contoh scalp psoriasis

APA ITU PSORIASIS?
Psoriasis ni adalah sejenis radang kulit. Sesiapa pun boleh kena . Penyakit ni tak berjangkit. Its inherited in genes .So korang takyah risau kalau berdekatan ngan orang yang ada penyakit ni. And it's non curable just controllable.

BAGAIMANA PSORIASIS TERJADI?
Ia dianggap sebagai autoimmune condition dimana immune system kita auto attack cell-II yang sihat.
Biasanya cell-II kulit kita regenerate deep inside the skin pastu rise ke surface .. Tapi dalam kes ni , cell kita regenerate too fast and bila dia da kat surface kulit kita dia da jadi dead skin cell (cell kulit mati) .

PENYEBAB PSORIASIS
-Bacteria or viral infections, including strep throat and upper respiratory infections ( i have this )
-Dry air or dry skin ( i have this )
-Stress ( i have this )
-Injury to the skin, including cuts, burns, and insect bites
-Too little sunlight ( i might have this )
-Too much sunlight (sunburn) ( i might have this )
-Too much alcohol
- Faktor pemakanan pun menjadi salah satu punca.

SIMPTOM - SIMPTOM
-Gegatal (itchy)
-Red spot
-Dry skin covered with white flaky skin
-Perubahan kat kuku - become yellowish ,macam nak rapuh, macam kuku rosak
-Dandruff yang teruk kat kepala (scalp)

TYPE OF PSORIASIS

Plaque Psoriasis
Ini psoriasis yang kira paling common. Paling biasa kena berbanding yang lain. Simptom dia ialah gatal-II
red spot and flaky skin .

Selalunya appear kat :
-Siku
-Lutut
-Bahagian belakang badan
-Kulit kepala
(sesetengah dibahagian kepala ex. telinga, muka)
 >Rather than coming and going, plaque psoriasis may last for years.<

Guttate Psoriasis
Ini jarang-II orang kena. Small, pink-red spots on the skin. Kurang tebal dari jenis plague

Selalunya appear kat :
-lengan
-kulit kepala
>jenis ni boleh hilang dalam masa seminggu dua tapi kalau yang degil kena buat treatment<








You Might Also Like

3 comments

  1. ok ini geli dan takot huhu.. tahap kebersihan kena jaga betul2 siapa yang ade sensitive skin kot..

    ReplyDelete
  2. kebersihan penting> semga kita sama_sama dijauhi benda camni <ameen

    ReplyDelete
  3. @hanidamoss
    yepp , sesape yang kena psoriasis ni totally kne jaga kebersihan or it will worsen .

    @farahdeena
    dia ikut keturunan gak .. kalau kena kita kena berserah jela ..

    ReplyDelete

thanks for stopping by- I love reading your comments! I'll always reply so check back in a few days if you've asked me any questions x

Popular Posts

Recent Posts