Bommie&Nemo Adventure: Welcome To Our Family :)

15:41:00

Assalamualaikum & hai lovelies :)

Guess what, there's new family member in my family ^^


Meet Nemo & Bommie ^^.

So after years and years, plead by plead akhirnya dapat jugak aku bela haiwan kat rumah *sobs* I mean like i wanna have cats tapi my mom tak bagi so i specifickan ke sugar glider acah acah je kot kononnya sebab nak protes. Setelah thousands of debates and stubbornness aku bela jugak sugars ni dan akhirnya my mom terpaksa restui hubungan kami bertiga

tl;dr : hubungan cinta 3 segi ditentang my mom


WHAT IS THE FRICKIN' FRACK IS THIS??

Ni namanya sugar glider, namun takkan everyday every moment nak panggil sugar glider kan kan.. Dahlah ada dua ekor karang kompius plak dua2 ekor ni. Actually aku dah set dari azali lagi dah nama dorang ni namun atas sebab2 tertentu aku terpaksa buat adjustment pulak akhirnya *sobs lagi*


THE HISTORY *cue lagu exo-history*

Nak dijadikan cerita, mulanya aku nak bagi nama Luhan & Sehun (okay i know, KPOP much) tapi takkan nak bela dua2 ekor jantan kan.. karang gay pulak. Kfine, kita acah2 Luhan tu female and Sehun tu male (Don't ask me why uhuu) tetibe my dad selambe bagi nama yang male tu Nemo.. I was like "dad, can you not.. Like every animal you named it Nemo *ugly face*" And bila yang male named Nemo, yang female named Luhan tak ke pelik tu.. So fikir punya fikir aku bagi nama Bom (okay too much kpop)... Why Bom? Sebab aku suka nama Park Bom and Park Bom agak sass sama je ngan yang female ni.. So BOOMM Bommie it goes~ Nak bagi nama fatimah, halimah karang payah nak sebut ..

"mahh, oh mahh, buek apo tu~~ "


HOW DO I DIFFRENCIATE BOMMIE & NEMO

Okay, actually at first nak bezakan dua ekor ni memang payah.. Imagine my hardship guys. Yang nemo dipanggil bommie yang bommie dipanggil nemo. Bayangkan betapa kompiusnya dorang bila nama dorang asyik berubah2..Tapi sama macam manusia, Tuhan ciptakan setiap makhluknya berbeza ciri2 fizikal cuma depends kat kita cerdik ke tak nak kenal pasti.

Bommie ni body dia besar sikit dari Nemo.. I don't know why, maybe sebab dia tua sikit dari Nemo or body dia memang cepat berkembang ke. Masa amik dari breeder tak bother pulak nak tanye sebab excited sangat katekoo

Meanwhile Nemo pulak dia ada brownish spot kat area muka/dagu dia.. So its easier nak recognize and fizikal dia kecik sikit dari bommie.. comel je kenit2.


HOW OLD IS BOMMIE & NEMO?

Ok, breeder kata 2months old, tapi bila aku tengok balik cam tak je, maybe Nemo tapi Bommie mungkin 3month+. Memandangkan Bommie lebih payah nak taming menguatkan lagi spekulasi aku. Nemo ni  dia chill je tapi Bommie MasyaAllah .. ganas


One thing aku aku perasan setakat 3 minggu membela dorang ni adalah bila dilepaskan ke luar cage Bommie agak2 excited nak explore bilik aku, so bila dia mencecet 20,30 centimeter dari aku cepat2 aku amik dia.. Because kat bilik aku ni banyak small spaces, karang silap2 tersepit ke, terberak ke dia kat situ aku yang susah.. Meanwhile Nemo ni dia suka chill kat baju or badan aku.. The thing is kuku dia tajam and kecik2, so bila come in contact dengan skin aku agak geli geli sikit cam orang cucuk2 pakai jarum >.<

Okay, tu je nak khabor khabor kat korang. Maybe i'll update more about these cuties soon :)

More Picture Below :)







You Might Also Like

2 comments

  1. Comel Bommie & Nemo...nama pun comel :D hehehe..dulu kecik2 mak x bagi bela kucing jugak. punya la nak bela T_T tahun lepas tak disangka-sangka, mak bagi bela kucing gara-gara cucu dia nak! :O akhirnya dapat bela & peluk cat kat rumah siap tidur sekali. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. wah, sekarang dah dapat kucing la ye. kucing boleh peluk2 sugar glider tak boleh nanti lemas pulak haha

      Delete

thanks for stopping by- I love reading your comments! I'll always reply so check back in a few days if you've asked me any questions x

Popular Posts

Recent Posts